Urząd Gminy Deszczno, ul. Lubuska 90, 66-446 Deszczno, tel. 95 728 76 50, e-mail: gmina@deszczno.pl
zadaj pytanie wójtowi

Porozmawiaj z nami za darmo
z Twojego komputera.

głos deszczna
publikacje promocyjne

Gminny Portal Mapowy

gminny portal mapowy
gminny portal mapowy

Gmina Deszczno na szlaku dziejów

Fotorelacje


Archiwum fotogalerii »

nasz kanał TV

BIP

eBOI

elektroniczny samorząd

Znajdź nas na Facebooku

nasz kanał TV

Obsluga techniczna
ALFA TV

2011-06-02 13:04:59

Komunikat Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wlkp.

 

Komunikat wydano w związku  z  notowanymi  w Niemczech od połowy maja 2011 roku przypadkami występowania zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) i i krwawej biegunki, prawdopodobnie wywołanej przez bakterie Escherichia coli z grupy enterokrwotocznych ( STEC) – serotypu STEC 0104 ( shiga-toxin-2-positive i  eae-negative), na podstawie komunikatu Głównego Inspektora Sanitarnego  z dnia 30.05.2011r. w sprawie wzrostu zachorowań na zespół hemolityczno-mocznicowy na terenie Niemiec).

Od połowy maja 2011 r. w Niemczech  notuje się gwałtowny wzrost występowania zespołu hemolityczno – mocznicowego (HUS) wywołanego wytwarzającym werotoksynę szczepem  E. coli (STEC). Pałeczka okrężnicy (E. coli) jest powszechnie występującą bakterią, ale tylko niektóre jej szczepy mogą  produkować szczególnie niebezpieczne toksyny, które wywołują ciężkie schorzenia u ludzi.

Dawka infekcyjna jest bardzo niska. Okres inkubacji wynosi od 3 do 8 dni. Pierwszymi objawami zakażenia są bóle brzucha, czasami wymioty, krwawe stolce. U części osób rozwija się zespół hemolityczno-mocznicowy, wynikający z uszkodzenia naczyń  krwionośnych w nerkach, a także w płucach, mózgu i sercu. Zespół hemolityczno-mocznicowy objawia się rozpadem krwinek czerwonych oraz niewydolnością nerek, często wymagającą dializ. W części przypadków uszkodzenie nerek może być trwałe. U dzieci w wieku 5 lat występuje większe ryzyko wystąpienia objawów klinicznych po zakażeniu oraz ryzyko zgonu po odwodnieniu i posocznicy.

Zakażenie bakteriami STEC następuje głównie na skutek spożycia zanieczyszczonej żywności lub wody. Zakażenie poprzez kontakt ze zwierzętami, a także przeniesienie choroby z człowieka na człowieka jest możliwe na skutek bliskich kontaktów ( np. w środowisku domowym, placówkach opiekuńczo-wychowawczych, domach opieki) w wyniku zaniedbań higienicznych, a także kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Źródłem zakażenia może być skażona woda, świeże warzywa (sałata, kapusta, brokuły, szpinak, pomidory, ogórki,  itp.), surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, niedogotowana wołowina, napoje owocowe itp. Zakażenie może być przenoszone na ludzi na skutek zanieczyszczenia produktów żywnościowych fekaliami zwierząt będącymi nosicielami szczepów STEC chorobotwórczych dla człowieka ( bydło i przeżuwacze).

Obecnie na terenie Polski nie zanotowano zachorowań wywołanych werocytotoksycznym szczepem E. coli, które wskazywałyby na obecność skażonych partii hiszpańskich ogórków importowanych poprzez Niemcy na terenie naszego kraju, zaleca się jednak szczególną ostrożność w szczególności w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów :

  • dotkniętych zachorowaniami ( Niemcy, Szwecja, Dania, W. Brytania, Holandia) 
  • wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia (Hiszpania, Niemcy, Holandia)

 Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp. zaleca:

  1. konieczność zachowania zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności, w szczególności świeżych owoców i warzyw, które będą spożywane na surowo.  Przed poddaniem ich myciu powinny być namoczone, a następnie każda ich część powinna być dokładnie i wielokrotnie umyta.
  2. konieczność zachowania zasad higieny osobistej szczególnie w środowisku domowym, zwłaszcza między  osobami mającymi ze sobą bliski kontakt , biorąc  pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia z człowieka na człowieka drogą pokarmową .

Szczegółowe informacje dotyczące zasad postępowania z żywnością wskazuje wydana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) ulotka informacyjna „Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności” zamieszczona poniżej.

 

 





Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia