Dzień Czekolady
12.04.2011 Dzień Czekolady
W tym dniu jedliśmywszystko, co czekoladowe!!
Dzieci przebrane w kolorze czekolady miały okazję zapoznać się z jej historią: skąd pochodzi, z czego jest zrobiona, jak wygląda proces technologiczny produkcji czekolady i jakie są jej rodzaje.
Już od samego rana przedszkolaki degustowały, oblizywały, smakowały wszystko, co czekoladowe. Rozpoznawały różne rodzaje czekoladowych przysmaków podczas zagadek smakowych. Potrafiły wymienić rodzaje czekolad: mleczną, białą, z orzechami i z różnorodnym nadzieniem, z bakaliami, gorzką.
Rozmawialiśmy o tym, co można zrobić z czekolady. Wyszukiwaliśmy smakołyki z czekolady, oglądaliśmy książki kucharskie z „czekoladowymi przepisami. Dzieci miały okazję smakować chrupki i banany samodzielnie zatapiane w czekoladzie płynącej strugami z fontanny.
Przedszkolaki wykonały prace plastyczną z wykorzystaniem rozpuszczonej czekolady. Smarowały herbatniki i wafle czekoladą i różnymi czekoladowymi posypkami,a następnie według własnego pomysłu ozdabiały swój „torcik” posypując go kolorowymi cukierkami, posypkami, polewając słodkimi polewami.Powstały piękne, słodkie „obrazki”, które mogli również podziwiać i smakować rodzice.Po wyprodukowaniu słodkości czekoladowych nastąpił punkt kulminacyjny czyli degustacja ,,całej produkcji".
Wszystkim bardzo smakowało!!! Pyszny był to dzień w przedszkolu, szkoda że zdarza się tylko raz do roku…